Over mij

Ik zal mezelf even voorstellen

Mijn naam is Stefan Hanstede, geboren in 1966 in Denekamp. Mijn passie ligt op het gebied van herstellende landbouw en permacultuur. Ik ben opgegroeid met en op de keuterboerderijtjes van mijn opa’s. Mijn opa’s waren qua voedselvoorziening zelfvoorzienend. Dus groente oogsten uit eigen tuin. Brood bakken van eigen granen. Eieren en vlees eten van eigen dieren (kippen en varkens). Voor mij de normaalste zaak van de wereld. De bosbaas van het landgoed Singraven was mijn oudoom. Natuur en natuurbeleving kreeg ik daardoor met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Ik maakte hier ook in 1984 voor het eerste kennis met permacultuur. De eerste keer dat ik een “cursus” deed via internet. Nog niet vergelijkbaar met wat het nu is.

Rotterdam

De Markthal in Rotterdam

De grote wereld riep en ik ben in 1989 verhuist naar Rotterdam. Hier heb ik gewerkt als politieagent, logistiek planner en interieurontwerper.  Als coach en trainer in persoonlijke en professionele ontwikkeling heb ik jarenlang met plezier gewerkt. Ik heb kennisgemaakt met mensen met een zeer diverse achtergrond. De diversiteit in cultuur, religie, opleidingsniveau, maatschappelijke positie en omgaan met het leven spreekt mij ook nu nog erg aan. Ik ben gegrepen door de veerkracht van mensen.

Permacultuur in Warnsveld

De roep naar meer ruimte, rust en natuur werd na 20 jaar te sterk en ik ben opnieuw verhuisd. Nu woon en werk ik vanuit Warnsveld (vlakbij Zutphen). In 2012 kreeg ik een burn-out en zware depressie. Zoals wel vaker, was dit een keerpunt in mijn leven. Ik ontdekte opnieuw permacultuur en sindsdien ben ik hier fulltime mee bezig. Op dit moment ben ik, als zelfstandige, nauw bij meerdere projecten betrokken.

Boomplantactie in het kader van Fête de la Nature 2017 bij Ponderosa Life in Zutphen.

Ik ben actief om een natuurlijke boerderij op basis van permacultuur op te starten. Ik wil graag met mensen een nieuwe plattelandsgemeenschap opzetten. Wonen, werken en leven op een boerderij. Het begin is er in de vorm van Natuurboerderij De Graafschap, een boerderij zonder landbezit. Samen met Stichting De Geboortenis, ben ik bezig om een natuurlijk geboortecentrum te realiseren. Daarnaast ben ik betrokken bij een initiatief in Arnhem om meer samenhang te realiseren in een woonwijk. Hierbij maken wij gebruik van een permacultuur moes- en kruidentuin.